Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

van de derde editie van Het CelHerstelConcept

Inhoudsopgave
 

Voorwoord 16

Ten geleide 36

Hoofdstuk 1 Het CelHerstelConcept® 42

Overzicht van Het CelHerstelConcept® 42

Water 42

Voedingsbouwstenen 42

Schone werkomgeving 43

Hoe wordt de omgeving van de cel schoongehouden? 43

Hoe komen voedingsbouwstenen in het vocht rondom de cel? 43

Hoe komen voedingsbouwstenen in het bloed? 43

Lekkende darm 44

Hoe komen voedingsbouwstenen in de dunne darm? 45

Hoe komen voedingsbouwstenen in de twaalfvingerige darm? 45

Hoe komen voedingsbouwstenen in de maag? 46

Hoe komen voedingsbouwstenen in de mond? 46

Hoe komen voedingsbouwstenen in de voeding? 46

Hoe komen voldoende voedingsbouwstenen in de grond? 47

De cirkel is rond 48

Maar we leven toch steeds langer? 48

 

Hoofdstuk 2 Het CelHerstelConcept® herstelt de balans 51

Het ontstaan van de menselijke cel 51

Energieproductie met zuurstof 52

Energieproductie zonder zuurstof 53

Waarom ons immuunsysteem niet meer kan reageren 54

Arbeidsvoorwaarden voor de cel 54

Arbeidsomstandigheden voor de cel 55

Voedingsbouwstenen 55

Water 56

Schone en rustige werkomgeving 56

Straling en electrosmog 56

Schadelijke werking van WiFi en andere electrosmog verklaard 57

‘Dirty’electricity 59

Schadelijke gevolgen door warmte bij gebruik van een GSM-telefoon 62

Vrije radicalen 62

Chronische ontstekingen 63

Chronische ontstekingen door ‘verstopte’ ziekteverwekkers,

voeding, straling 64

Wetenschappelijke achtergrond 66

Toxines 68

Veiligheid van toxische stoffen is niet te testen 69

Het vermijden van toxines 71

Onzinmarketing 72

Gezondheidsclaims 72

Overbodige ingrediënten 72

Winstmarges vergroten door misleiding 72

Creatief omgaan met regels 72

Energie in de cel 73

Beweging is belangrijk 74

Het herstellen van de celenergie 75

Wat is Het CelHerstelConcept? 75

 

Hoofdstuk 3 Van voeding naar voedingsbouwstenen 78

Inleiding 78

Van mond naar dunne darm 79

Mond, maag, twaalfvingerige darm, lever en galblaas 79

Cholesterol is van levensbelang 84

Lever als filter, alvleesklier, dunne darm 87

Verstoringen 89

Als er te weinig maagzuur wordt aangemaakt 89

Als er te veel maagzuur wordt aangemaakt 91

Gebruik van antibiotica 91

Waarom probiotische microorganismen? 93

De opbouw en betekenis van een fysiologische darmbacterieflora 95

Mogelijke oorzaken van een aangetaste darmflora 95

Dikke darm 96

 

Hoofdstuk 4 De reis van darm naar cel 99

Inleiding 99

Het ontstaan van de darmflora 100

Wat doet de darmflora? 102

Enzymen, vitamines, neurotransmitters, mineralen,

schildklierhormonen 102

Weerstand tegen ‘indringers’ 103

Hoe wordt de darmflora uit evenwicht gebracht? 104

Voedingsallergie of -intolerantie 105

Het verschil tussen allergie en intolerantie 106

Wat is een voedingsintolerantie? 107

Wat is een voedingsallergie? 107

Enzymentekort 109

Verschillende soorten voedingsallergie 109

Overzicht van mogelijke symptomen van voedingsallergie 112

Hoe ontstaat een voedingsallergie? 113

Over de IgG-voedingsallergietest 115

Lactose-, fructose-, sorbitolintolerantie 116

FODMAP 117

Over gluten 117

De onderschatte glutenallergie en het ‘non-glutensyndroom’ 117

Onderzoeken die de schadelijkheid van gluten aantonen 119

Waarom hebben mensen zoveel last van gluten? 120

Steeds meer gluten 121

Vermijd gluten 125

Hoe glutenallergie is te testen 125

Glutenallergie kan hersenontstekingen veroorzaken 126

Plotseling veranderd door glutenallergie 127

Ook glutenallergie bij negatieve testen 128

Histamineintolerantie 129

Het bloed vervoert voedingsbouwstenen 131

Verzuring 131

Verzuring ontstaat als de zuur-basebalans uit evenwicht raakt 132

Werking 133

De waterhuishouding 134

Wat is gezond water? 135

Basisch ActiefWater heeft een aantal positieve kenmerken 137

Over voldoende water drinken 137

Welke klachten krijg ik als ik te weinig water drink? 138

Vrije radicalen en het antioxidantsysteem 138

Interstitiële vloeistof, het vocht tussen de cellen 141

Hoe wordt de interstitiële vloeistof gereinigd? 142

Samenvatting 143

 

Hoofdstuk 5 Het hormonale aansturingssysteem 145

Hypothalamus, hypofyse, schildklier, bijschildklieren, alvleesklier,

bijnieren, geslachtsklieren 145

Suikerspiegel 146

Hypoglycemie, insulineresistentie, hyperglycemie 147

De verreikende gevolgen van stress 150

Diabetes, darmonderhoud en vertering, afweer, wondgenezing 151

Bijnieruitputting, bijnierstress, bijnier en schildklier,

chronische ontstekingen, toxines en zware metalen 152

 

Hoofdstuk 6 De cel, de meest loyale medewerker 157

Hoe komen voedingsbouwstenen in de extracellulaire,

interstitiële vloeistof 158

Hoe komen die voedingsstoffen in de cel? 158

Mitochondriën 160

Nieuwe inzichten in het functioneren van cellen en mitochondriën 161

Mitochondriën zorgen voor energie, aansturing van cellen en warmte 165

De kenmerken van energieproductie in de cel 167

Celademhaling 168

Mitochondriën en de rol in het afweersysteem 170

De twee soorten afweer in het kort 171

Afweer door NO-gas 171

Afweer door antilichamen 171

Th1-Th2 verhouding 172

Functiestoring van de mitochondriën als vertering en stofwisseling

niet goed werken 173

Energie en informatie 174

Het immuunsysteem binnen de cel 176

Het immuunsysteem buiten de cel 177

Nooit verkouden hoeft niet gezond te zijn 178

 

Hoofdstuk 7 Het ontgiftingssysteem van het lichaam 181

Het op peil houden van de ontgiftingscapaciteit door supplementen 183

Neutralisering van vrije radicalen door electronen 183

 

Hoofdstuk 8 De drie arbeidsvoorwaarden van de cel 186

De eerste arbeidsvoorwaarde van de cel 186

Voedingsbouwstenen 186

De schadelijkheid van de magnetron is al lang bekend 187

Onvolwaardig voedsel 191

Samenvatting 195

 

De tweede arbeidsvoorwaarde van de cel 196

Een schone werkomgeving 196

Toxines in het dagelijks leven 197

Endogeen 197

Exogeen 199

Zware en lichte metalen 199

Amalgaam 199

Kwik 201

Lood 204

Arsenicum 205

Aluminium 205

Cadmium 205

Palladium 206

Toxines in huidverzorgingsproducten 206

Enkele feiten over ingrediënten van huidproducten 208

Om welke stoffen gaat het? 209

Conserverende stoffen 209

Parabenen 210

Kathon CG 210

Diazolidinul Urea 210

Triclosan 211

Oplosmiddelen 211

Stoffen die de doorlaatbaarheid van de huid vergroten 212

Vochtinbrengende stoffen 212

Zonnebrandlotion 213

Huidverzorging en kinderen 217

Talkpoeder, goed of slecht? 218

Vaccinaties 219

Bijwerkingen bij 8000 Britse meisjes 220

Vaccinatiestrijd en proces van Engelse arts 224

Medicijnen zijn geen geneesmiddelen 237

Medicijnen doden ons 238

Toxines als toevoeging aan voeding 241

Kunstmatige zoetstoffen 242

E951 Aspartaam 242

E954 Sacharine 242

E 955 Sucralose 242

E 952 Cyclamaat 242

Smaakversterkers 243

E621 monosodiumglutamaat = natriumglutamaat (MSG) 243

Conserveringsmiddelen 244

Kunstmatige kleurstoffen 244

E102 Tartrazine 244

E104 Cholinegeel 244

E150a-150d, bruine suikerkleur in cola en alcoholische dranken 244

E150c Ammonia-caramel 245

E160b Anatto 245

E161g Canthaxantine 245

Toxines op en in voeding 245

Genetisch gemanipuleerde voeding, GMO 246

Er zijn veel (bij)werkingen aan het eten van GMO-voeding 249

Wat er gebeurt met kritisch onderzoek, De ‘Goodman factor’ 252

RoundUp, verstoring van de hele biologische keten 253

RoundUp is giftig bij inname 254

RoundUp beïnvloedt enzymen en bindt essentiële metalen,

waaronder mangaan 255

Roundup vormt een immens probleem, is te vinden in

moedermelk en urine 256

Het doodspuiten van gezonde planten 257

Roundup op stations, schoolpleinen en parkeerplaatsen 258

Electromagnetische stress 259

Emotionele stress 261

Lichamelijke stress 263

De visie van dr. Vargas op celstress 263

De derde arbeidsvoorwaarde van de cel 264

Cellen zijn electrische ‘apparaten’ 264

De rol van het celmembraanpotentiaal 264

De rol van het celmembraan bij het transport 265

In het celmembraan zitten receptoren voor boodschappersstoffen 265

De celstructuur 266

Enkele voorbeelden van de functie van het celmembraan 267

Het celmembraan en zijn omgeving 267

Hoe blijft het celmembraanpotentiaal intact? 267

Als het celmembraan ‘lekt’ 268

Celfunctie en –energie 269

Ondersteuning van de celenergie door gepulseerde

electromagnetische energie 270

Katalysator bij herstel van het celmembraanpotentiaal 271

Hoe het werkt 271

Ondersteunen regeneratie 272

Onderzoek 272

 

Hoofdstuk 9 Electronen als antioxidant 275

De aarde als electronenbron 276

Slapen in contact met de aarde 277

 

Hoofdstuk 10 Hoe weet u of u gezond bent? 281

Het lichaam geeft signalen; neem deze serieus 282

 

Hoofdstuk 11 Het belang van voeding voor onze gezondheid 285

Door John Koezen

 

Hoofdstuk 12 Het CelHerstelConcept in de praktijk 330

Wanneer bent u gezond? 330

De kortste handleiding voor gezond leven 330

Houd uw gezondheid zelf in de gaten 333

Vitamine D, vetzuuranalyse, cortisolstressprofiel,

uitgebreid hormoonstressprofiel 335

IgG-voedingsallergietest, cholesterol 338

Ontlastingsonderzoek 340

Urine pH 343

Het verschil tussen zelftesten en een preventieve checkup 343

Preventieve onderzoeken 344

Uitgebreide vragenlijst en gesprek 345

Regulatiethermografie 346

Hartcoherentie 353

Ontlastingsonderzoek 354

Functioneel bloedonderzoek 354

Bloeddruk 354

Urine-onderzoek 355

U bent verantwoordelijk voor uw gezondheid 356

Als klachten zijn ontstaan 356

Geen one step quick fix bij autopech en huisrenovaties 357

Waarom verwachten we quick-fixes bij gezondheidsproblemen? 357

‘Onderzoekt voor u begint’ 360

Bij klachten: eerst oorzakelijk onderzoek, dan doelgericht plan 361

Het gesprek en de vragenlijst, regulatiethermografie,

levendbloedanalyse, genetische aanleg, Biologisch Electrische

ImpedantieAnalyse, bloed- en ontlastingsonderzoek, 361

testen op zware metalen

Het plan van aanpak 368

 

Hoofdstuk 13 gestructureerd werken aan gezondheidsherstel 373

Inleiding 373

Chronische vermoeidheid, astma en darmproblemen 374

Schildklierproblemen, een immuunsysteemprobleem 375

De ziekte van Alzheimer en andere hersenaandoeningen 378

Nekklachten die leiden tot mitochondriënziekte 381

 

Hoofdstuk 14 Over voeding 389

Inleiding 389

Basisrichtlijnen 390

Ontbijt, lunch, avondmaaltijd, tussendoor 390

Recepten 393

Het fermenteren van voeding 395

 

Hoofdstuk 15 Gezondheidsonderhoud dat u zelf kunt doen 398

Over ontgifting en reiniging 398

Darmreiniging, supplementen, klysma’s 398

Leverreiniging, het protocol, klysma’s 399

Zweten, infraroodsauna, ontgiftende voetpleisters, basisch volbad,

detox voetenbad 402

Ontgiftende supplementen 403

NO-ONOO combinatie 404

Celstofwisselingverbetering 405

Probiotica 405

Testen wat nodig is 405

 

Hoofdstuk 16 Algemene ondersteunende adviezen

en producten 406

Gehurkt op toilet 406

Lopen op blote voeten in plaats van in dure schoenen 407

Gezond bewegen 409

 

Hoofdstuk 17 Veelgestelde vragen 411

 

Hoofdstuk 18 Voedingstips 420

 

Hoofdstuk 19 Praktische Lijstjes 424

Gluten 424

Histamine 425

E-nummers 430

Lijst voedingsmiddelen glycemische index en zuur-base eigenschappen 438

FODMAP 442

Handleidingen 443

Informatieve websites 443

 

Geraadpleegde literatuur 446