U bent zo gezond als uw hart en bloedvaten

Aderverkalking van hart en bloedvaten veroorzaakt talloze klachten waaronder hartinfarcten en beroertes. Met de Arteriograph kan aderverkalking in een vroege fase worden gemeten waardoor tijdig actie kan worden ondernomen. Aderverkalking is de belangrijkste factor voor de gezondheid van uw hart en bloedvaten.

Ik ben geinteresseerd in mijn gezondheid en maak een afspraak voor een Arteriograph vaatwandleeftijd meting

Het belang van gezonde hart en bloedvaten

Vaatonderzoek is betrouwbaar en niet belastend

Vaatonderzoek brengt het risico op hart- en vaatproblemen aan het licht

Ons hart pompt het bloed door ons lichaam via de bloedvaten. Het bloed bestaat uit water met daarin opgeloste voedings- en afvalstoffen en de rode en witte bloedcellen. De rode bloedcellen brengen zuurstof van de longen naar onze cellen waar het wordt verbruikt, hierbij ontstaat koolzuur. Het koolzuur gaat met de rode bloedcellen naar de longen waar het wordt ingewisseld voor zuurstof. De witte bloedcellen zijn een belangrijk deel van ons immuunsysteem. Verminderde doorbloeding ontstaat door een slechtere hartfunctie en vernauwde bloedvaten en leidt tot talloze klachten van onder meer de ogen, hersenen, nieren, longen, beenspieren.

Hart en bloedvaten zijn krachtig en flexibel

Ons hart pompt gemiddeld tussen de zestig en tachtig maal per minuut het bloed door de bloedvaten. Bij iedere slag verlaat een golf bloed het hart en komt in de grootste lichaamsslagader, de aorta. Om de golf te kunnen verwerken wordt de flexibele vaatwand iedere keer opgerekt. Het hart kan zo met vrij weinig weerstand het bloed in de flexibele aorta pompen, bij een krachtiger slag zet de aorta meer uit, net als een ballon.

Het effect van aderverkalking op hart en bloedvaten

aderverkalking vroeg gemeten

de Arteriograph meet vroege aderverkalking

Aderverkalking verstijft de vaatwanden waardoor deze minder uitzetten bij een bloedgolf. De vaatwand zet niet meer uit als bij een ballon, maar blijft star als een tuinslang. Het hart moet dezelfde hoeveelheid bloed nu door een smallere slang pompen. Het gevolg is een bloeddrukverhoging in de aorta bij het hart. Als deze situatie te lang bestaat leidt dit tot verschillende problemen:

  • De aorta lubbert uit waardoor de hartklep niet meer sluit.
  • Het hart moet steeds meer pompkracht ontwikkelen en er ontstaat een ongezonde vergroting van de hartspier die kan eindigen in hartfalen.

Aderverkalking bespoedigt verstopping van hart en bloedvaten

In door aderverkalking verstijfde vaatwanden ontstaan sneller scheurtjes en door de reparatieprocessen kan plaquevorming optreden waardoor de bloedvaten ‘dicht’ gaan zitten. De plaques worden groter en treden vaker op als er meer gezondheidsproblemen zijn zoals overgewicht en laaggradige ontstekingen door bijvoorbeeld voedingsallergie.

De bloeddruk bij het hart verschilt van de bovenarmbloeddruk

De bovenarmbloeddruk verschilt vaak van de centrale bloeddruk

verhoogde bloeddruk aan de arm is geen  betrouwbare individuele risicofactor

De bloeddruk aan de bovenarm wordt als risicofactor gezien maar omdat deze vaak verschilt van die bij het hart,  is het schijnzekerheid. Regelmatig controleren van de bovenarmbloeddruk is juist maar onvolledig.

Mensen die hoge bloeddrukmedicijnen krijgen waarvan het effect alleen aan de bovenarm wordt gemeten, lopen toch een risico. Het is mogelijk dat de bloeddruk bij het hart hoog blijft met alle gevolgen van dien.

Het verschil tussen statistische en persoonlijke risicofactoren

Statistische onderzoeken gaan nooit over u maar over mensen met een aantal kenmerken of eigenschappen. Op basis van statistische onderzoeken kan geen uitspraak worden gedaan over uw risico. Net zoals de kans op het winnen van de loterij een statistische kans is die niets zegt over uw kans.

Statistische risicofactoren cholesterol, bovenarmbloeddruk en overgewicht zijn misleidend

Bij het beoordelen van de gezondheid van hart en bloedvaten worden gewicht, bovenarmbloeddruk en cholesterolwaardes als belangrijkste risicofactoren gebruikt. Ze zeggen niets over het persoonlijke risico, deels omdat de waarde van de meting beperkt is zoals de bovenarmbloeddruk en deels omdat deze risicofactoren niets zeggen over de persoonlijke vaatgezondheid.

Veertig procent van de mensen met een hartinfarct hebben geen verhoogde bloeddruk, overgewicht of cholesterolwaardes

De Arteriograph meet de persoonlijke vaatgezondheid

  • Centrale bloeddruk

Het is belangrijk om de centrale bloeddruk te weten, deze verschilt vaak van de bovenarmbloeddruk. De gebruikelijke bovenarmmeting kan in orde zijn terwijl de bloeddruk aan het hart is verhoogd. Onterecht gaat men er dan vanuit dat er geen extra hartbelasting is! Het is essentieel voor gebruikers van hoge bloeddrukmedicijnen. Als de bovenarmbloeddruk in orde is hoeft dat niet zo te zijn bij de ‘hartbloeddruk’. Verschillende medicijnen hebben een verschillend effect op de hartbloeddruk. Om de werking van die medicijnen te beoordelen is een centrale bloeddrukmeting noodzakelijk. Op basis van deze meting kan het effect van het bloeddrukmedicijn worden vastgesteld.

  • Spanning van kleine bloedvaten

De weerstand van de kleinere bloedvaten wordt door spierspanning geregeld en die wordt weer geregeld door de aanmaak van eNO, een in de vaatwand gemaakte regulerende stof. Een hogere AiX betekent een hogere weerstand, een hogere aanspanning. Het heeft effect op de belasting op het hart en de bloedvaten, de centrale bloeddruk en het ontstaan van aderverkalking.

  • Vaatwandstijfheid

Door het bepalen van de vaatwandstijfheid, centrale bloeddruk en de augmentatie Index wordt de mate van aderverkalking gemeten en zo het individuele risico op het krijgen van hart- en vaatproblemen. Op basis van de waardes kan individueel advies worden gegeven voor een aanpassing van de levensstijl, supplementen, behandelingen of aanvullend onderzoek.

De Arteriograph test

De Arteriographmeting

De Arteriograph meting lijkt op een bloedrukmeting

De test lijkt op een bloeddrukmeting maar meet drie belangrijke criteria van de vaatgezondheid; centrale bloeddruk, conditie van de kleine bloedvaten en de vaatwandstijfheid. De Arteriograph maakt gebruik van een manchet om de bovenarm. Deze is verbonden met een apparaatje dat de manchet enkele malen verschillend sterk oppompt. In de manchet bevindt zich een hightech druksensor die de metingen doorgeeft aan de Arteriograph. De drukgolfgegevens worden in de software geanalyseerd. Zo meet de Arteriograph de centrale bloeddruk, de vaatwandstijfheid en de conditie van de kleine bloedvaten.

Het vaatgezondheidsrapport

De Arteriograph meet de vaatwandstijfheid, centrale bloeddruk en stress van de kleine bloedvaten

Vaatwandstijfheid, centrale bloeddruk, stress van kleine bloedvaatjes worden weergegeven in de Arteriograph rapportage.

De drukgolf analyse wordt weergegeven in een rapportage zoals hiernaast.

Onderdeel hiervan is de bepaling van de vaatleeftijd. Als de vaten door aderverkalking ‘ouder’ zijn dan de kalenderleeftijd bestaat een groter risico op een dodelijk hartinfarct of beroerte.

Wat te doen bij ‘oudere’ bloedvaten?

Er zijn een aantal supplementen die helpen de aderen te verjongen zoals omega 3 olie, resveratrol en andere maar soms is meer nodig. Aderverkalking wordt onder meer in de hand gewerkt door chronische laaggradige ontstekingen, stress, voedingsallergie. Bij klachten is het verstandig om een behandelaar te raadplegen die inzicht heeft in de samenhang van voeding, ontstekingen en het ontstaan van aderverkalking.

U kunt ons bellen op nummer 053 475 0234 of mailen r.heidstra@celherstelconcept.nl voor meer informatie.

Lees voor meer informatie over aderverkalking en de gezondheid van hart en bloedvaten:

De echte oorzaken van hartinfarcten en beroertes

Aderverkalking is een sluipmoordenaar

Wat is de oorzaak van hartinfarcten en beroertes

Arteriograph, de test voor vaatgezondheid