Voedingsallergie is nu eenvoudig te testen 

Met een vingerprik kan voldoende bloed voor de voedselallergietest worden verkregen Onderzoeken bevestigen wat veel mensen al aanvoelden; voeding beïnvloedt hoe we ons voelen, het kan ons zelfs ziek maken en omdat de relatie met voeding niet wordt gelegd, blijft de oorzaak onbekend. Darmklachten, astma, huidaandoeningen, migraine chronische vermoeidheid, spierpijnen en versnelde slijtage kunnen te maken hebben met een voedingsallergie. Vaak gaat men er ten onrechte van uit dat een voedingsallergie vooral in de darmen klachten veroorzaakt en wordt een voedingsallergie niet getest. Soms wordt wel getest maar alleen op IgE afweereiwitten op de huid, de ‘krasjestest’, die meestal geen voedingsallergie aangeeft en de conclusie is dat voeding bij de klachten geen rol speelt. De klachten blijven onverklaard en onbehandeld. De IgG voedingsallergie veroorzaakt de meeste klachten. 

De IGG voedingsallergietest

Als onvoldoende afgebroken voedingsdeeltjes  door de beschadigde darmwand gaan en in aanraking komen met het immuunsysteem,  worden ze als bedreigende indringer herkend. Er worden dan ontstekingsveroorzakende afweereiwitten aangemaakt.  Er zijn vier soorten IGG eiwitten, IGG1-4. In de test waar wij mee werken worden alle vier getest.

Bloedanalyse in laboratorium

Voor de bloedanalyse moet bloed worden opgestuurd naar het laboratorium en het daarvoor benodigde bloed kan op twee manieren worden verkregen. Vroeger was bloedafname uit de ellenboogader noodzakelijk voor de voedselallergietest

Bloedafname in het ziekenhuis

De bekendste manier is om met een naald bloed af te nemen uit een ader in de elleboogplooi. Het veneuze bloed wordt opgevangen in een hiervoor bestemd buisje en kan worden verstuurd.  Het nadeel hiervan is dat bloed geprikt moet worden in een ziekenhuis of prikpoli.

Bloedafname zelf door een vingerprik

Bloed uit de vingertop voor de voedselallergietest Sinds kort bestaat de mogelijkheid om bloed uit haarvaten, de capillairen te gebruiken, dit is het bloed uit bijvoorbeeld een vingertop, de vingervoedingsallergietest.  Hiervoor zijn speciale testsets te verkrijgen. Het bloed wordt bij deze manier  op een hiervoor ontwikkeld gaasje gedruppeld en kan dan worden opgestuurd.

Hoe de vingerpriktest in zijn werk gaat

Het bloed op het door u toegezonden gaasje wordt in het laboratorium opgelost en verdeeld over een plaat met eiwitten van voedingsmiddelen. Als er afweereiwitten in het bloed zitten, reageren deze met de eiwitten van het voedingsmiddel en treedt een reactie op. Er ontstaan verbindingen tussen de eiwitten die door  speciale kleuringtechnieken zichtbaar worden. De donkere velden zijn de velden waar een reactie heeft plaatsgevonden en zo wordt een IGG III allergie vastgesteld. De velden worden gescand en op basis van de kleurverschillen kan de mate van allergie worden bepaald, hoe donkerder, hoe sterker. De geteste voedingsmiddelen en de graad van gemeten allergie worden in een rapport weergegeven en met die gegevens wordt een individueel dieetplan opgesteld dat hiermee rekening houdt.

Bestel een voedingsallergietest

 Aanpassing voeding

Het spreekt voor zich dat een dergelijke laboratoriumtest alleen  zin heeft als de adviezen worden toegepast en een andere wijze van eten wordt aangewend. Vaak spelen behalve de geteste IGG III voedingsmiddelallergie nog andere voedingsfactoren een rol. Voedingsmiddelen kunnen zuurvormend,  histaminerijk of potentieel belast zijn met een schimmel of effect hebben op de suikerspiegel.  Deze factoren  zijn per persoon verschillend,  maar het kan voor een goed resultaat noodzakelijk zijn om hier rekening mee te houden bij het opstellen van het voedingsplan. Om de aanpassing van de voeding wat te vergemakkelijken, wordt behalve een lijst van de geteste voedingsmiddelen en de allergiewaarde de volgende informatie meegeleverd:

 1.Inkooplijst  

Een geplastificeerde pagina waarop staat welke voedingsmiddelen wel en welke niet mogen worden gebruikt op basis van de uitslag van de voedingallergietest. Het is een praktische hulp omdat zeker in het begin het erg lastig is om te onthouden welke voedingsmiddelen je wel en niet mag gebruiken.

2.Receptenboek

dat rekening houdt met de gemeten overgevoeligheid en aanvullende informatie over voeding  meegeleverd. Er worden bijvoorbeeld 270 voedingsmiddelen getest en als misschien 20 daarvan niet meer mogen worden gegeten, is het in het begin moeilijk om maaltijden te bedenken waarin de positief geteste voedingsmiddelen niet worden gebruikt. In het receptenboek worden een groot aantal voorbeelden gegeven van maaltijden waarin rekening is gehouden met de gemeten voedingsallergie. Andere verteringsproblemen zijn glutenallergie, glutengevoeligheid, non-glutengevoeligheid, DAO gebrek, lactose en fructose intolerantie. Al deze factoren kunnen een chronische darmirritatie veroorzaken. Het is daarom raadzaam het voedingsplan te bespreken met een behandelaar die bekend is met deze soort testen.

Onverklaarde klachten verklaard

Onverklaarde klachten worden vaak afgedaan als ‘vage’ klachten, maar hiermee wordt onrecht gedaan aan de persoon die de klachten zeker niet als ‘vaag’ ervaart, die krijgt vaak het idee min of meer als ‘aansteller’ beschouwd te worden, “er is immers niets aantoonbaar’. Reguliere metingen zijn echter alle zonder uitzondering erg beperkt, het menselijk lichaam is vele malen gevoeliger dan meetmogelijkheden die we kunnen bedenken en als er klachten zijn kunt u er meestal van uitgaan dat ergens een overbelasting of nog niet aangetoonde saboterende ontsteking het lichaam uit balans brengt. Voeding kan het immuunsysteem op verschillende manieren saboteren, deze test gaat over de IgG allergie en is een belangrijke bron van onontdekte chronische ontstekingen maar ook de volgende punten zijn van belang: Glutenallergie of coeliakie; door middel van een biopsie, weefselonderzoek uit de darm, wordt de diagnose coeliakie, glutenallergie vastgesteld. Glutengevoeligheid; een biopsie is negatief evenals een glutenallergietest, toch heeft het eten van glutenbevattende granen een duidelijk effect op de klachten. Het ‘non-glutensyndroom is intussen een door wetenschappers ontdekt klachtenbeeld.   Lactose intolerantie; het enzym lactase wordt onvoldoende aangemaakt waardoor producten met lactose, melksuiker, niet goed kunnen worden verteerd en onder meer gasvorming, diarree en een opgeblazen gevoel kunnen optreden. Fructose intolerantie; vruchtensuiker wordt niet goed afgebroken en er ontstaan vergelijkbare klachten als bij lactose intolerantie DAO tekort; het histamine afbrekende enzym DAO wordt onvoldoende aangemaakt waardoor een histaminebelasting optreedt. In het Het CelherstelConcept, waarvan de derde editie in april uitkomt, wordt hier uitgebreid op ingegaan.   Tip: Het tevens vermijden van koemelk en gluten tijdens de voedingsaanpassing vergroot de kans op succes aanzienlijk!

Onderstaand een voorbeeldrapportage van een IgG voedingsallergietest.

In deze test worden de IGG III afweer eiwitten tegen voedingsmiddelen aangegeven. De IgE allergie eiwitten, lactose intolerantie en glutenallergie worden zo niet gemeten.

 
Voedingsallergietest blad 2

Blad 2 van de rapportage van de voedingsallergietest